شریعت‌یار logo
متفرقه۶ آبان ۱۴۰۵۱ دقیقه مطالعه

آیا دیه در حوادث ورزشی تعلق می‌گیرد

آیا دیه در حوادث ورزشی تعلق می‌گیرد

آیا در حوادث ورزشی دیه تعلق می‌گیرد؟

پرسش دربارهٔ تعلق دیه در حوادث ورزشی مطرح شده است. آیت الله بهجت و آیت الله مکارم شیرازی نظرات متفاوتی ارائه داده‌اند.

پاسخ این پرسش از چند مرجع آورده شده است. اگر پاسخ‌ها یکسان نیست، نظر مرجع تقلید خودتان را ملاک بگیرید.

پاسخ‌ها

آیت الله محمدتقی بهجت

برگرفته از پایگاه رسمی دفتر آیت الله محمدتقی بهجت

پرسش: مبناى فقهى و اصولى بند سوم ماده ۵٩ قانون مجازات اسلامى[3] چه مى‌باشد؟ اين ماده مقرّر مى‌دارد: «حوادث ناشى از عمليّات ورزشى، مشروط بر اين‌که سبب آن حوادث نقض مقرّرات مربوط به آن ورزش نباشد و اين مقرّرات هم با موازين شرعى مخالفت نداشته باشد» و حوادث ورزشى را به عنوان يکى از عوامل موجّهه جرم شناخته است، يعنى تحت آن شرايط يک فعل از حالت جرم بودن خارج مى‌شود، مانند اين‌که در ورزش فوتبال يک بازى‌کن با توپ ضربه‌اى مى‌زند که به صورت بازى‌کن ديگر اصابت مى‌نمايد و به جراحت يا شکستگى منتهى مى‌گردد؛ ولى قوانين و موازين آن ورزش رعايت شده است. آيا در فرض فوق، ديه تعلّق مى‌گيرد؟

در مفروض سؤال ديه دارد. [3]. بند سوم ماده 59 قانون مجازات اسلامى: «حوادث ناشى از عمليات ورزشى مشروط براين که سبب آن حوادث نقض مقرّرات مربوطه به آن ورزش نباشد و اين مقرّرات هم با موازين شرعى مخالفت نداشته باشد.»
ارجاع:شناسه 8849

آیت الله ناصر مکارم شیرازی

برگرفته از پایگاه رسمی دفتر آیت الله ناصر مکارم شیرازی

پرسش: در بند سوّم مادّه 59 قانون مجازات اسلامی حوادث ناشى از عملیات ورزشى، مشروط بر این‌که سبب آن حوادث نقض مقررات مربوط به آن ورزش نباشد و این مقررات هم با موازین شرعى مخالفت نداشته باشد جرم محسوب نمی‌شود یعنى تحت آن شرایط یک فعل از حالت جرم بودن خارج می‌شود، مثلاً در ورزش فوتبال یک بازیکن به توپ ضربه‌ای می‌زند که به‌صورت بازیکن دیگر اصابت کرده و منتهى به جراحت یا شکستگى می‌گردد چنانچه قوانین و موازین آن ورزش رعایت شده باشد طبق قانون مذکور جرم نمی‌باشد آیا در این موارد موجب ضمان نمی‌گردد؟

با توجه به آنچه در سؤال مطرح می‌شود دلیل مسئله این است که هنگامی‌که افراد وارد بازى می‌شوند عملاً از یکدیگر نسبت به حوادثى که در طبیعت بازى احیاناً نهفته است و حتّى اگر طبق مقررات هم عمل کنند باز هم این حوادث پیش می‌آید، برائت ضمنى می‌جویند، شبیه برائتى که طبیب لفظاً یا عملاً از مریض می‌گیرد و این کار سبب برائت ذمّه او می‌شود.
ارجاع:استفتاء شماره 257741

پرسش شما کمی متفاوت است؟

پرسش خود را با جزئیات بنویسید و پاسخ مستند را مطابق فتوای مرجع تقلید خودتان بگیرید.

پرسش از دستیار احکام

برچسب‌ها

پرسش‌های مرتبط در «متفرقه»

متفرقه۱۶ آبان ۱۴۰۵

آیا شنیدن تلاوت قرآن جایگزین خواندن آن می‌شود

پرسش درباره جایگزینی شنیدن تلاوت قرآن با خواندن آن مطرح است. نظر آیت‌الله بهجت و آیت‌الله مکارم شیرازی در این زمینه در صفحه آمده است.

بر پایهٔ نظر آیت الله محمدتقی بهجت، آیت الله ناصر مکارم شیرازی

متفرقه۱۴ آبان ۱۴۰۵

حکم استفاده از آب چاه برخلاف قوانین

استفاده از آب چاه برخلاف قوانین و مقررات جایز نیست. آیت الله خامنه‌ای و آیت الله سیستانی هر دو بر عدم جواز تأکید دارند.

بر پایهٔ نظر آیت الله سید علی حسینی خامنه ای، آیت الله سید علی حسینی سیستانی

متفرقه۱۴ آبان ۱۴۰۵

حکم خیانت متولی در اجرای وقف

اگر متولی وقف خیانت کند، حاکم شرع می‌تواند فرد امینی را ضمیمه کند یا او را عزل کند. نظرات آیت‌الله مکارم شیرازی و آیت‌الله سیستانی در این باره متفاوت است.

بر پایهٔ نظر آیت الله ناصر مکارم شیرازی، آیت الله سید علی حسینی سیستانی